Kategorier /Övrigt / Skapa eduID för inloggning till system inom SU

Skapa eduID för inloggning till system inom SU

Ibland finns det behov för personer som inte arbetar eller studerar på SU att logga in i universitetets system (dvs. personer som inte har ett universitetskonto).
I dagsläget kan du använda dig av eduID för att logga in i:

• Mondo
  • VFU-portalen.

Att logga in via eduID är då att jämföra med de så kallade gästkonton som tidigare använts. Det finns två säkerhetsnivåer på eduID-konton varav den högre säkerheten kräver att personen bekräftar sin identitet. Denna supportartikel visar dock bara hur du skapar ett obekräftat eduID-konto, vilket räcker för att kunna komma åt Mondo och VFU-portalen.

För att sedan använda eduID-kontot i Mondo se de här artiklarna:
Lägg till användare i Mondo med eduID-konto
Logga in i Mondo med ett eduID-konto

Om du istället ska använda eduID inom VFU-portalen hänvisar vi istället till följande artikel:

Skapa eduID för inloggning till system inom SU

Om du ska aktivera ditt universitetskonto med hjälp av ett eduID-konto (vilket kräver att du bekräftar din identitet), hänvisar vi till följande supportartikel:

Skapa eduID-konto för aktivering av universitetskonto

1. Gå in på följande URL: https://signup.eduid.se/

2. Skriv in din e-postadress och klicka på SIGN UP WITH YOUR EMAIL ADDRESS.

3. Klicka på ACCEPT för att acceptera de allmänna regler som gäller för eduID.

4. Skriv in bokstäverna på bilden och klicka på SUBMIT.

5. Ditt konto har nu blivit skapat.

6. Nu behöver du bekräfta det nya kontot genom att öppna upp e-postmeddelande du fått från eduID och klicka på bekräftelselänken.

7. Nu får du meddelande om att registreringen av kontot är klart. Skriv ner lösenordet på en säker plats. Klicka på OK, GOT IT.

8. Klicka på FINISH.

9. Logga nu in i eduID. (https://dashboard.eduid.se/). Skriv in din e-postadress och lösenordet du fick i steg 7.

10. Börja med att fylla i dina namnuppgifter samt Display name och klicka på SAVE

11. Notera namnet på ditt unika eduID-konto som du ser längst nere till vänster på bilden ovan. Kontonamnet i sig är slumpmässigt genererat och har ingen anknytning till din epostadress eller namnuppgifter. I det här fallet är eduID-kontonamnet: "pugut-suzuh".

Det fullständiga eduID-kontonamnet innehåller dock även "@eduid.se" på slutet. I det här fallet blir alltså det fullständiga eduID-kontonamnet: "pugut-suzuh@eduid.se". Det är detta fullständiga eduID-kontonamn som måste användas när du blir tillagd på sajter i Mondo.

12. Om du önskar kan du välja att ändra ditt eduID-lösenord. Det gör du genom att klicka på Security i vänstermenyn och följa instruktionerna.