FAQ - Printomat

Om Printomat

Printomat är IT-avdelningens utskriftstjänst, tillgänglig för alla medarbetare och studenter vid Stockholms universitet. Mer info här.

Lägg till Printomat-skrivaren

Har du en arbetsplatstjänsten-dator (SUA), får du printomat installerat automatiskt. På andra datorer måste du lägga till Printomat manuellt, se artiklarna:

Lägg till Printomat på privat dator (Windows 10)
Lägg till Printomat på privat dator (MAC OS X)
Lägg till Printomat på privat dator (Ubuntu 16.10 och senare samt Linux med Gnome)

Skriv ut PDF i svartvitt från Acrobat Reader

Acrobat har som standardinställning att PDF:er skrivs ut i färg på Printomat. Det innebär inte att utskriften sker i färg men konsekvensen blir att utskriften presenteras som färgkostnad. Utskriften blir dock i svartvit och debiteras därefter.

Gör så här:

1. I Adobe Acrobat Reader, klicka på Skriv ut.
Skriv_ut_PDF_i_svartvitt_fran_Acrobat_Reader_01.png

2. I fönstret Skriv ut, markera Skriv ut i gråskala (svartvitt) och därefter Skriv ut.
Skriv_ut_PDF_i_svartvitt_fran_Acrobat_Reader_02.png

Alla dina PDF:er skrivs nu ut i svartvitt tillsvidare.

Jag hittar inte Printomatskrivaren på datorn (Arbetsplatstjänsten MAC)

Välj Printomat2 manuellt i menyn. Om printomat2 saknas, skicka in felanmälan till Helpdesk via Serviceportalen. Inkludera datornamn i ärendet så vi kan lägga på en ny drivrutin.

Betala för vikaries utskrifter

Kan en institution som har en tillfällig vikarie från en annan institution betala för denns utskrifter?
Ja, genom att registrera vikarien på er institution i Sukat så gäller er kontering för utskrifter även för vikarien. Om vikarien återvänder till sin gamla arbetsplats behöver motsvarande registrering ske.