Kategorier /Administration / IdM (SUKAT mm) / Dela ut bekräftade engångskoder

Dela ut bekräftade engångskoder

OBS! Denna information är riktar sig endast till dig som är engångskodadministratör och kräver att du innehar tillitsnivå AL2.
Se denna artikel ifall du saknar AL2.

Artikeln visar dig två tillvägagångssätt för att ta fram en bekräftad engångskod genom Alternativ 1 och Alternativ 2.

Artikeln baseras på den svenska versionen av Kontohantering - säkerställ att Kontohantering är på svenska innan du börjar. Du byter språk högst upp till höger på hemsidan.

Vad gör en engångskodsadministratör?

Du som har systemrättigheten engångskodaministratör kan skapa bekräftade engångskoder som är kopplade till ett personnummer. Engångskoden kan användas till att aktivera universitetskontot och återställa lösenord till universitetskontot.

Engångskoden är giltig i 1 vecka från skapande.

Bekräftade engångskoder används endast för att ge studenter och medarbetare som saknar möjlighet att identifiera sig med Antagning.se eller eduID - exempelvis nya medarbetare, medarbetare som glömt bort sitt lösenord, studenter som saknar svenskt personnummer eller studerar på distans.

Hur blir jag en engångskodsadministratör?

Prefekt eller motsvarande behörig beställare skickar ett ärende via formulär i serviceportalen.

Om användaren har ett universitetskonto (Alternativ 1)

1. Besök kontohantering.su.se

2. Sök upp användaren i sökrutan uppe till höger (du kan söka på användarnamn, personnummer eller namn)

3. Klicka på användaren du har sökt fram. I detta exempel har vi sökt efter TEST TEST:

4. Klicka på Engångskod i högermenyn

5. Välj i rullistan om du vill skicka engångskoden till Printomat eller skriv ut engångskoden i webbläsarens fönster

6. Distribuera koden till studenten eller medarbetaren. Glöm inte att koden är giltig 1 vecka från skapande

7. Hänvisa sedan studenten eller medarbetaren till su.se/aktivera och där ska hen välja Engångskod som identifiering.

Om du inte hittar studenten när du söker i kontohantering.su.se (Alternativ 2)

1. Besök kontohantering.su.se

2. Klicka på Engångskod i vänstermenyn. Här söker du direkt mot Ladok (studenten kan finnas i Ladok men att informationen inte finns än i SUKAT)

3. Under Engångskod Bekräftad; Skriv in personnumret och klicka på sök - klicka på det personnummer du sökt efter för att ta fram en  bekräftad Engångskod

4. Välj i rullistan om du vill skicka engångskoden till Printomat, eller skriva ut koden på webbläsarens fönster

5. Distribuera koden till studenten eller medarbetare. Koden är giltig 1 vecka från skapande

6. Hänvisa sedan studenten eller medarbetaren till su.se/aktivera och där ska hen välja Engångskod som identifiering.

© Copyright 2014 - 2021 BMC Software, Inc.