Kategorier /Datormiljö på SU / Fjärranslutning (VPN) / Anslut till VPN från datorer med Arbetsplatstjänsten

Anslut till VPN från datorer med Arbetsplatstjänsten

OBS! Vi uppmanar att du vid installation av FortiClient är ansluten till fast nätverk eller eduroam.
Efter installation behöver du säkerställa att du kan ansluta med FortiClient innan du tar med dig datorn till annan ort.

Virtuellt privat nätverk (VPN) ger tillgång till resurser som hemkatalog, gemensamt utrymme, raindance/mercur och biblioteksdatabaser från platser utanför Stockholms universitets nätverk.

OBS! För att det ska fungera måste du först fått tjänsten aktiverad och klienten installerad på din bärbara Arbetsplatstjänsten-dator (SUA). Beställningsformulär finns här.

FortiClient på bärbar dator med Arbetsplatstjänsten (SUA).

1. Öppna kontohantering.su.se

2. I vänstermenyn välj Fjärranslutning (VPN).

3. Klicka på Generera nytt lösenord och anteckna eller kopiera ditt VPN-lösenord.

4. På datorns skrivbord, dubbelklicka på FortiClient.

Anslut_till_VPN_02.png

På Mac klickar du på FortiClient ikonen uppe i verktygsfältet, välj sedan Connect to SU-VPN-PROD-EMS.

Följ sedan anvisningarna på punkt 6.

5. Välj Remote Access i kolumnen till vänster.

(Mac) Om du bockat i Save Password i FortiClient Console och inte kan skriva in ett nytt lösenord, följ enligt bilden ovan.

6. I fönstret FortiClient, fyll i enligt nedan och klicka därefter på Connect.

• Användarnamn (samma som universitetskontot): användarnamn/vpn
  • Lösenord: Ditt VPN-lösenord

OBS!  Kopierar du in lösenordet kan det resultera i ett felmeddelande om felaktiga uppgifter. Skriv då in lösenordet manuellt istället.