Kategorier /Datormiljö på SU / Fjärranslutning (VPN) / Anslut till VPN från datorer med Arbetsplatstjänsten (FortiClient)

Anslut till VPN från datorer med Arbetsplatstjänsten (FortiClient)

OBS! Vi uppmanar att du vid installation av FortiClient är ansluten till fast nätverk eller eduroam.
Efter installation behöver du säkerställa att du kan ansluta med FortiClient innan du tar med dig datorn till annan ort.

Då IT-avdelningen inte har kontroll över nätverket som datorn kopplar upp sig på, eller vägen över Internet till vår VPN server så kan vi aldrig garantera att det fungerar helt stabilt då stor del av sträckan ligger utanför vår kontroll.

Exempelvis kan det ibland vara problem när man använder sig av mobil hot-spot eller om man har störningar på sitt WiFi nätverk hemma (det är inte alltid man märker av dessa störningar vid normalt användande av andra applikationer).

Störningar på WiFi nätverket kan bero på många saker, exempelvis om man ligger på samma frekvens/kanal som närliggande grannars WiFi nät.

Virtuellt privat nätverk (VPN) ger tillgång till resurser som hemkatalog, gemensamt utrymme, raindance/mercur och biblioteksdatabaser från platser utanför Stockholms universitets nätverk.

OBS! För att det ska fungera måste du först fått tjänsten aktiverad och klienten installerad på din bärbara Arbetsplatstjänsten-dator (SUA). Beställningsformulär finns här.

Om du redan har fått åtkomst till FortiClient, men inte installerat; klistra in länken nedan i din webbläsare för att komma direkt till programmet för installation:

softwarecenter:SoftwareID=ScopeId_8E80FC7B-5E60-4EE2-8A52-83EFA6703BF9/Application_1c20fd8c-48d0-4f6e-8aee-add155e68c69

FortiClient på bärbar dator med Arbetsplatstjänsten (SUA).

1. Öppna kontohantering.su.se

2. I vänstermenyn välj Fjärranslutning (VPN).

3. Klicka på Generera nytt lösenord och anteckna eller kopiera ditt VPN-lösenord.

4. På datorns skrivbord, dubbelklicka på FortiClient.

Anslut_till_VPN_02.png

På Mac klickar du på FortiClient ikonen uppe i verktygsfältet, välj sedan Connect to SU-VPN-PROD-EMS.

Följ sedan anvisningarna på punkt 6.

5. Välj Remote Access i kolumnen till vänster.

(Mac) Om du bockat i Save Password i FortiClient Console och inte kan skriva in ett nytt lösenord, följ enligt bilden ovan.

6. I fönstret FortiClient, fyll i enligt nedan och klicka därefter på Connect.

• Användarnamn (samma som universitetskontot): användarnamn/vpn
  • Lösenord: Ditt VPN-lösenord

OBS!  Kopierar du in lösenordet kan det resultera i ett felmeddelande om felaktiga uppgifter. Skriv då in lösenordet manuellt istället.