Om tidssynkronisering på SU

Synkronisering av datorklockor är en mycket viktig funktion i universitetets infrastruktur eftersom säker och tillförlitlig tid behövs bland annat av alla autentiseringssystem.

Stockholms universitet har en central kostnadsfri NTP-tjänst för tidssynkronisering av datorklockor.

Baserat på NTP-klientens krav kan du antingen ange specifika adresser:

Specifika adresser
ntp1.su.se
ntp2.su.se
ntp3.su.se

... alternativt kan du nyttja ett hostnamn som innehåller samtliga ovanstående IP-adresser:

Gemensam adress
ntp.su.se

Klockorna på SU:s NTP-servrar synkroniseras mot Netnod samt en lokal GPS-mottagare. GPS-mottagare garanterar tillgång till säker tid även om SU:s nät av någon anledning skulle tappa kontakt med omvärlden under längre tid.

Alla datorer anslutna till SU:s nät ska ha en synkroniserad klocka. Alla moderna operativsystem kan ansluta mot ovanstående adresser och synkronisera sin tid.

Mer information om NTP finner du på www.ntp.org