Kategorier /Datormiljö på SU / Nätverk / Trådlöst nätverk / Om trådlöst nät på Stockholms universitet

Om trådlöst nät på Stockholms universitet

På Stockholms universitet finns två trådlösa nätverk, eduroam och SU, IT-avdelningen rekommenderar eduroam.

Inloggning på SU-nätet

När du kopplar upp dig mot det trådlösa nätverket och skriver in en internetadress i din webbläsare blir du automatiskt omdirigerad till inloggningssidan för tjänsten.

För att komma ut på nätet måste du logga in med:

OBS! Kan du inte logga in kontrollera på en annan dator om ditt konto är spärrat.
Gå till KontohanteringUnder rubriken Inställningar på raden Trådlöst nätverk syns status.

Överföringshastighet

Nätet stödjer standarderna IEEE 802.11 agn på både 2,4 och 5GHz. Vissa platser har idag även stöd för den mer moderna IEEE 802.11ac-standarden som ger möjlighet till högre hastigheter för fler samtidiga klienter än tidigare.

Den faktiska hastigheten är beroendet av avståndet till basstationen, antalet användare som är anslutna till basstationen och hur mycket andra störningar som t.ex. microvågsugnar och liknande det är i närheten.

Lysdioder på accesspunkter

På Stockholms universitet har vi flera olika sorters accesspunkter, men generellt kan man säga att om en Accesspunkt lyser blått är någon ansluten till den, och om den lyser grönt är ingen ansluten.

Säkerhet för SU-nätet

Trafiken i över SU-nätverket är okrypterad. Detta innebär att andra i din närhet kan avlyssna det du skickar och tar emot över nätverket. Vissa applikationer och protokoll (till exempel SSL) krypterar trafiken separat. Webbplatser som använder säkra anslutningar, till exempel Internetbanker, erbjuder sådan kryptering. Om du prioriterar säkerhet använd istället nätverket eduroam.

Tillförlitlighet

Ett trådlöst nätverk är mycket känsligare för störningar än ett trådbundet nät. Detta innebär att IT-avdelningen inte kan garantera samma tillförlitlighet på det trådlösa nätet som för det fasta nätet. Vår målsättning är naturligtvis att nätverket alltid ska vara tillgängligt och vi är tacksamma för felrapporter till Helpdesk om något inte fungerar.

Strålning

De strålningsnivåer som är aktuella för trådlöst nätverk ligger långt under de gränsvärden som har satts upp av ICIRP (International Comission on Non-Ionizing Radiation Protection). Dessa värden gäller för EU och då även för Sverige. Generellt sett ligger strålningen från trådlöst nätverk en eller flera tiopotenser under de nivåer som är aktuella för mobiltelefoni (GSM).