Kategorier /Datormiljö på SU / Arbetsplatstjänsten (SUA) / Vad händer med inloggningen till datorn om jag byter eller återställer lösenordet?

Innan en medarbetare byter eller återställer lösenordet för Universitetskonto - finns det ett par detaljer som behöver kontrolleras. Observera att detta gäller medarbetare med Arbetsplatstjänsten (SUA) på Windows och Mac eller institutioner med eget OU i Active Directory.

Arbetsplatstjänsten, dator ansluten till eget OU, Windows, macOS.

Värt att tänka på

När du byter eller återställer lösenordet och din dator inte är ansluten till fast nätverk med nätverkskabel (på SU), eduroam eller med FortiClient så behåller datorn ditt gamla lösenord eller det lösenord som gällde när datorn senast hade kontakt med servern. Övriga tjänster som nyttjar Universitetskontot som inloggning kommer däremot att ha det nya lösenordet. Se längre ner i artikeln för hur du gör.

Dessa två diagram visar i korthet hur det fungerar:

*Datorn kontaktar SUKAT angående en förfrågan om att byta lösenord, bytet går igenom och skickas till Active Directory, för att sedan skickas till övriga tjänster och datorn.

*Datorn kontaktar SUKAT angående en förfrågan om att byta lösenord, ändringen går igenom och skickas till Active Directory som inte har kontakt med datorn. Alla övriga tjänster med Universitetskontot har nu det nya lösenordet men inte datorn.

Byt lösenord

1. Innan du byter eller återställer lösenordet behöver du säkerställa att din dator är ansluten på ett av följande sätt till Universitetets servrar:

a. Ansluten med nätverkskabel till ett nätverksuttag som levererar nätverk.
b. Ansluten till eduroam på SU eller annan plats där eduroam finns.
c. Ansluten med VPN-klienten FortiClient på distans.

2.  När du är ansluten är det viktigt att kontrollera om det går att gå in på Hem- (Home) eller den Gemensamma (Common) katalogen.

3. Om du kommer in på hemkatalogen kan du nu byta eller återställa lösenordet för Universitetskontot på ett av följande vis:

a. Om du redan kan ditt nuvarande lösenord och vill byta det, besök denna länk.
b. Om du tappat bort eller glömt lösenordet behöver SUKAT-ansvarig på din institution dela ut en bekräftad engångskod.
c. Om du har ett bekräftat eduID-konto, se denna artikel.

4. När du bytt lösenordet ska det gå att logga in med det nya lösenordet på datorn framöver.