Se maskinöversättning på 

Digitala möten

E- möten -  Hybridmöten

När du arrangerar eller deltar i ett Zoom-möte kan du ansluta via dator, mobil eller surfplatta. Zoom fungerar på alla plattformar. Vilken utrustning du behöver beror helt på mötesformen. Här kommer lite tips för hur du kan förbereda dig inför mötet.

Om du är mötesarrangör

Som arrangör är det bra att ha applikationen Zoom installerad på sin enhet. Testa så att bild och ljud fungerar innan mötet. För att testa gå in på inställningar i Zoom. Under ”Video” kan du se att kameran är rätt vinklad och att ljuset reflekterar bra mot kameran. Under ”Audio” kan du testa utgång och ingång för ljud. Då vet du att deltagarna hör dig tydligt under mötet. 
TIPS! Tänk på att titta in i kameran under mötet. Detta för att interaktion med övriga deltagare då blir mer verkligt.


Om du är deltagare

En deltagare som inte befinner sig i lokalen där mötet hålls behöver en enhet för att kunna ansluta. Deltagare kan ansluta via dator, mobil eller surfplatta. Videomötet kräver internet med bra uppkoppling. Ett sätt att kontrollera uppkoppling i hemmet är via bredbandskollen.se. Ska du som deltagare vara med på bild och ljud är det viktigt att du kontrollerar video och ljudinställningar innan.

Digitala möten, arbete och undervisning på distans

Många enheter har inbyggda kameror men vid vissa mötestillfällen kan det krävas en mer avancerad kamera med bättre vidvinkel. Detta gäller exempelvis när flera mötesdeltagare sitter i samma rum. Nedan presenteras lite exempel utifrån olika mötesformer.


Single meeting

Bild: Om du deltar ensam som mötesarrangör eller deltagare gör du det enklast från din egen dator. Bärbara datorer har oftast inbyggda kameror, högtalare och mikrofon men du kan också ansluta externa enheter. 

Ljud: För att deltagare ska höra så bra som möjligt kan det vara bra att ansluta headset istället för att använda datorns mikrofon och högtalare. Annars finns risk för att t ex övrigt bakgrundsljud också fångas upp och stör mötet. Om du sitter i kontorslandskap eller i en bullrig miljö rekommenderas headset som har brusreducerande funktion.

Bakgrund: Om du inte vill visa bakgrunden i rummet du sitter i kan du lägga till en bakgrundsbild. På medarbetarwebben kan du ladda ner bilder med universitetslogga: Bakgrundsbilder till Zoom

Flera deltagare i ett mindre rum

Bild: Om flera deltagare ska sitta i samma rum kan en bärbar dators kamera vara otillräcklig. Då kan en extern webbkamera sk. konferenskamera som du ansluter till din dator vara en bättre lösning. 

Ljud: Beroende på hur ni sitter, antal deltagare, rummets storlek så rekommenderas att ni använder en extern ljudpuck som mikrofon. Dessa har också högtalarfunktion. 

I ett mindre mötesrum kan du utrusta rummet med en extern konferenskamera, ljudpuck och om du har möjlighet att ansluta din dator till extern skärm eller projektor är det en fördel.

Exempel på kamera: Logitech ConferenceCam Connect
Exempel på Ljudpuck: Jabra Speak


Digitala mötesrum – Zoom rooms

I större mötesrum finns möjlighet till en fast installation av Zoom rooms. IT-avdelningen tilldelar licens till sådana rum. Vilken utrustning som behövs i rummet  för att få så bra ljud och bild som möjligt är väldigt individuellt och beror på hur rummet ser ut . Val av utrustning görs i samråd med leverantör av AV- och ljudteknik.  Aktuella leverantörer finns i avtalskatalogen. Utrustning som krävs är Zoom-certifierad utrustning och trådbundet nät till panel. 

1259Visningar
2
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?