Kategorier /Undervisning / Zoom (e-möten) / FAQ om säkerheten i Sunets Zoom-tjänst
Se maskinöversättning på 

FAQ om säkerheten i Sunets Zoom-tjänst

Beskrivning

Många lärosäten och organisationer kopplade till forskning och högre utbildning använder sig av Zoom via Sunet. Här hittar du frågor och svar om säkerhet och integritet i tjänsten.

Kan mitt lösenord till Zoom hackas?

Sunets Zoom-tjänst använder SWAMID för identifiering av användare. Det är en egen inloggningstjänst som fungerar lite som Bank-id. Det betyder att lösenord inte lagras i Zoomtjänsten. De fall av hackade Zoom-lösenord som diskuteras påverkar alltså inte Sunets Zoomanvändare.
Till SWAMID:s webbplats


Kan utomstående komma åt personuppgifter via Zoom?

De problem som diskuterats i media kring tillgång av personuppgifter via Zoom är inte aktuella för användare av Sunets Zoom-tjänst. Genom att Sunet har en egen driftad Zoom-installation skickas inte data från lärosätenas Zoom-möten vidare till servrar i USA utan lagras på Nordunets servrar i Norden.


Hur hanteras personuppgifterna?

Det finns ett personuppgiftsbiträdesavtal mellan varje lärosäte och Sunet som beskriver hur Sunet hanterar alla personuppgifter. Sunet har i sin tur ett tjänsteavtal och ett underbiträdesavtal med Nordunet som levererar tjänsten till Sunet.


Hur undviker jag Zoom-bombning?

”Zoom-bombning” är när en person utan inbjudan går in och stör i ett Zoom-möte. Det finns flera sätt att undvika detta på – ett enkelt sätt är att sätta upp ett lösenord för mötet. Här behöver varje organisation själv se över sina rekommendationer för hur möten ska genomföras.


Läcker Zoom uppgifter till Facebook?

Det har tidigare läckt uppgifter från Zoom-appen till Facebook. Det handlade om användningen av Zoom via mobiltelefon och surfplatta, inte när Zoom användes via datorn. Detta problem är åtgärdat i en uppdatering av appen.


Var hittar jag mer information?

Säkerhet i Zoom

1261Visningar
0
© ComAround Scandinavia AB 2000 - 2021 Med ensamrätt

Hjälpte den här artikeln dig?