Kategorier /Datormiljö på SU / Fjärranslutning (VPN) / Konfigurera och anslut med VPN-klienten WireGuard

Konfigurera och anslut med VPN-klienten WireGuard

Artikeln beskriver hur du med en Mac, ansluten till Arbetsplatstjänsten (SUA) eller med en dator som inte är ansluten till Arbetsplatstjänsten installerar och konfigurerar VPN-klienten WireGuard.

Virtuellt privat nätverk eller VPN ger tillgång till resurser som Hem- och Gemensam katalog, Printomat, Raindance/Mercur och biblioteksdatabaser från platser utanför Stockholms universitets nätverk. OBS! När du är Ethernet inkoplad inom Stockholms universitetets nätverk, då ska du inte ha VPN på, det är UTANFÖR SU som du ska använda VPN i de fall där du behöver nå universitetets resurser, enligt ovan beskrivning.

OBS! För att installera och använda WireGuard på Windows behöver du vara lokaladministratör på datorn.

Användarvillkor

För att använda VPN-tjänsten krävs att alla enheter som ansluts ska ha ett uppdaterat operativsystem samt ett uppdaterat virusskydd där det är tillämpligt.

WireGuard för datorer Mac ansluten till Arbetsplatstjänsten och enheter utan Arbetsplatstjänsten.
Windows 10, macOS 10.14 eller senare, Linux med flera.

Installation

A. På Mac-datorer anslutna till Arbetsplatstjänsten hittas WireGuard för installation under Self Service. På en Mac-SUA är WireGuard kanske redan installerad på datorn, titta under Finder / Program/Appar om WireGuard redan finns installerad på datorn. I fall att WireGuard är redan installerad hoppa över till Konfiguration och anslutning -delen, strax nedan.

B. Datorer utan Arbetsplatstjänsten: Gå till https://www.wireguard.com/install/

B1. På sidan Installation som öppnas, ladda ner och installera aktuell klient för din dator/plattform.

Konfiguration och anslutning

1. När WireGuard-klienten är installerad, gå till https://vpn-beta.su.se

OBS! Det kan hända att följande fönster visas upp, klicka i så fall på Avbryt:

2. Logga in med ditt Universitetskonto

3. På sidan Stockholm University VPN, klicka på Plusknappen för att skapa en ny konfiguration

4. På sidan Create New Device Configuration som öppnas, ge din tunnel ett valfritt namn under Client Name. Klicka därefter på CREATE.
OBS! Client name eller namnet på profilen får INTE innehålla Å,Ä eller Ö.

5. Klicka på DOWNLOAD CONFIG och spara ner konfigurationsfilen på din dator, filen hamnar troligen under Downloads/Hämtade filer.

OBS! Använd endast en profil per unik enhet. Var noga med att skapa en ny konfiguration för varje enhet du vill ansluta via VPN. I dagsläget kan du ha tre stycken samtidiga enheter anslutna. Du får problem om du försöker använda en konfiguration till flera enheter samtidigt.

6. Starta eller öppna WireGuard-klienten på din enhet.

7. I fönstret för WireGuard, klicka på Import tunnel(s) from file och öppna/välj den nerladdade konfigurationsfilen med det namn du gav. Filen finns troligen under Downloads/Hämtade filer.

8. När du importerat filen till WireGuard klicka på Activate

OBS! Profilen syns i vänsterkolumnen av fönstret

9. Du ska nu ha fått någon av IP-adresserna nedan i Stockholms universitets nätverk. Testa att du fått det genom att besöka: https://ip.su.se/

130.237.181.134