Kategorier /Datormiljö på SU / Fjärranslutning (VPN) / Anslut till VPN från datorer utan Arbetsplatstjänsten

Anslut till VPN från datorer utan Arbetsplatstjänsten

Virtuellt privat nätverk (VPN) ger tillgång till resurser som hemkatalog, gemensamt utrymme, Raindance/Mercur och biblioteksdatabaser från platser utanför Stockholms universitets nätverk.

OBS! För att installera och använda Wireguard på Windows behöver du vara lokal administratör på datorn.

Användarvillkor

För att använda VPN-tjänsten krävs att anslutna datorer ska ägas och förvaltas av universitetet i enlighet med rådande föreskrifter, dvs att den är knuten till den centrala antivirus- och inventeringstjänsten. Det innebär att datorer som inte ägs eller förvaltas av universitetet inte godkänns för användning av VPN-tjänsten. Ett absolut krav är att alla enheter som ansluts ska ha ett uppdaterat operativsystem samt ett uppdaterat virusskydd där det är tillämpligt.

Endast i undantagsfall kan en dator som inte ägs eller förvaltas av universitetet anslutas och för det krävs ett dispensförfarande. Prefekt eller motsvarande ansöker om dispens hos IT-avdelningen genom att göra en beställning i serviceportalen. Där ska anledning till dispensen tydligt beskrivas.

Exempel på skäl till dispens kan t. ex. vara att du inte har en bärbar dator som arbetsdator, eller att du är konsult som måste arbeta med ett annat företags dator. Undantagen gäller så länge universitetets rekommendation är att arbeta hemma.

När det gäller uppdateringar av operativsystem och virusskydd gäller samma krav för icke universitetsägda datorer som för datorer som ägs och förvaltas av universitetet. Användning av VPN-tjänsten på mobila enheter godkänns dock under förutsättning att de har ett uppdaterat operativsystem.

Ansökan om dispens

WireGuard från datorer utan Arbetsplatstjänsten
Klienter finns för: Widows 10, macOS 10.14 och framåt, Linux med flera.

1. Gå till https://www.wireguard.com/install/

2. På sidan Installation som öppnas, ladda ner och installera aktuell klient för din dator/plattform.
Klienter för Linux med flera finns här också.

3. Efter att klienten är installerad, gå till https://vpn-beta.su.se Stockholm University VPN, klicka därefter på Plusknappen.

4. På sidan Create New Device Configuration som öppnas, ge din tunnel ett namn under Client Name. Klicka därefter på CREATE.

5. Klicka på DOWNLOAD CONFIG och spara ner konfigurationsfilen på din dator.

6. Öppna WireGuardklienten på din dator som du nyss installerade.

7. I fönstret för WireGuard, klicka på Import tunnel(s) from file och öppna/välj konfigurationsfilen du just laddade ner.

8. I fönstret för WireGuard, klicka på Activate

9. Om allt gått bra har du nu fått IP-adressen 130.237.181.134 eller 130.237.181.135 i Stockholms universitets nätverk. Testa att du fått det genom att besöka: https://ip.su.se/

OBS! Var noga med att skapa en ny konfiguration för varje enhet du vill ansluta via VPN. I dagsläget kan du ha tre stycken samtidiga enheter anslutna. Du får problem om du försöker använda en konfiguration till flera enheter samtidigt.